Kun korjaamisen hinta karkasi pilviin

Nykyaikana mieliimme on iskostunut, että korjaaminen ei välttämättä kannata, koska uutta saa kilpailukykyiseen hintaan. Uuden puolestaan ei ajatella kestävän määräänsä pidempään: kaikella on elinkaarensa, jonka loppupäässä on jälleen aika hylätä vanhaksi käynyt ja hankkia tilalle uutta. Päteekö tämä myös rakennusten kohdalla?

Jossakin vaiheessa rakentaminen lakkasi olemasta käsityötä, ja sen menetelmät vaihtuivat teollisiksi. Väestön joukkopako maalta kaupunkeihin vaati uudenlaisia asuntoratkaisuja, ja uutta rakennus- ja talotekniikkaa otettiin käyttöön suurina volyymeina. Vanhat vaatimattomasti varustellut rakennukset oli helppo leimata kokonaisuudessaan ajastaan jälkeen jääneiksi, eikä kokonaisten kortteleiden purkamisia osattu tuolloin surra. Vaikka myöhemmin ymmärrys rakennusten laatueroista on lisääntynyt, teollisuus haluaa tasapäistää erilaiset vanhat rakennukset samaan kastiin uusimistarpeineen. Lähihistoriallinen vanha saattaa olla korjauskelvotonta, mutta tätä vanhempi vanha ei välttämättä ole tullut edes korjausikään.

Vanhan rakennuksen korjaaminen voi tulla kalliiksi vaivihkaa. Rakentamisen tekniikasta ymmärtämättömälle kiinteistön omistajalle on helppo uskotella, että vuotavan vesikaton paikkaaminen ei riitä, vaan saman tien kannattaa uusia ikkunat ja asentaa koneellinen ilmanvaihto. Rakentamisen lainsäädäntöön perehtymättömälle saadaan myydyksi helposti mitä vain, kun voidaan osoittaa jonkin vanhan rakennusosan olevan nykymääräysten vastainen. Rakennusteollisuuden intresseissä ei varsinaisesti olekaan kehottaa rakennuksen omistajaa huolehtimaan ylläpitävästä korjaamisesta: on tuottoisampaa myydä kokonaan uudet ikkunat tilanteessa, jossa tiivistysnauhan liimaaminen olisi riittänyt poistamaan vedon tunteen. Hyvin rakennetussa ehjässä talossa ei välttämättä ole korjausta vaativia virheitä, mutta koska omistajat on aivopesty elinkaariajatteluun, vanhalla katsotaan olevan viimeinen käyttöpäivä ja purkulavalle päätyy käsityönä tehtyä korvaamatonta ehjää. Tilalle hankitaan huonolaatuista uutta, josta maksetaan ylihintaa - rakennusosakauppias ei milloinkaan tule maininneeksi korjausvaihtoehdosta.

Alun perinkin huolimattomasti suunniteltua ja rakennettua rakennusta harvoin saadaan ehjäksi ilman, että jokainen rakennusosa käy läpi uusimisen. Kokonaan uusitulla on uuden hinta, usein kalliimpikin, koska mukaan lasketaan vanhan purkaminen. Yhtä kaikki hyvin rakennettu vanha mielletään korjauskelvottomaksi, jos huoltomaalaukset ovat unohtuneet tai sokkelinvierustat rehottavat heinää. Totuus laadusta voi olla toinen, mutta mistäpä maallikko-kuntapäättäjä tämän tietäisi – ja kun ei ole tietämystä, jaetaan ohuin tiedoin purkutuomio kunnostuskelpoisellekin. Kun sitten vanha rakennus pitää sisällään ratkaisuja, joita alan opinahjot eivät enää opeta, rakentamisen ammattilaisistakin iso osa nostaa kädet pystyyn korjausehdotuksen edessä. On paljon helpompaa vaihtaa kaikki vanha outo tutummaksi uudeksi, mutta kaiken systemaattinen uusiminen maksaa, ja korjaamiselle on yhtäkkiä saatu kallis maine.

On vielä tilanteita, jossa rakennuksen omistajalla on mielessään vähäpätöiseltä vaikuttava muutostarve. Jos muuttaminen vaatii rakennusluvan, luvan ehtona voi olla rakennuksen laaja energiakorjaaminen ja jätevesijärjestelmien ajantasaistaminen. Tutulla kirvesmiehellä ei taasen välttämättä ole paperilla osoitettua pätevyyttä työmaan johtamiseen, joten pikkuremonttiin ryhtyvän pitää palkata erikseen henkilö täyttämään lupamuodollisuuksien vaatimukset. Lakia kunnioittava remontoija maksaa nykyään pitkän pennin sellaisesta, mikä tehtiin ennen sukulaismiesten voimin ulkopuolisia enempiä informoimatta.

Ylisuuren korjauslaskun välttämiseksi rakennuksia pitää ymmärtää hoitaa ja ylläpitää. On erikoista, että samaan aikaan kun autot katsastetaan vuosittain ja hampaat tarkistutetaan enemmän ja vähemmän säännöllisesti, jätetään rakennusten kattokouruihin kertyneet puunlehdet vuosiksi paikoilleen kasvualustaksi koivuntaimille tai annetaan julkisivun lautaverhouksen alahelman upota ruohikkoon. Hyvin rakennettu rakennus sietää kaltoin kohtelua pitkäänkin, muttei loputtomiin. Korjauslaskun suuruuteen voi onneksi vaikuttaa huimasti perehtymällä rakennusfysiikkaan ja tarttumalla aika ajoin maalisutiin. Eikä mikään ole riemukkaampaa kuin osata asiantuntevasti lopettaa lyhyeen ikkunakauppiaan puhelinmyyntiyritys.

Alikyläntie 14, 36600 PÄLKÄNE, puh. 040 - 540 8762
sallapaakkunainen@ark-akkuna.fi

© Arkkitehtitoimisto Akkuna 2019. All rights reserved. Site by Aidia.