Korjausrakentajan kymmenen käskyä vs. markkinamiehen myyntiargumentit

Vanhan Porvoon rakennustapaohjeistossa julkaistiin vuonna 1989 Korjausrakentajan kymmenen käskyä, joita voi soveltaa vanhan talon korjaamisessa ja asumisessa ja joista arkkitehti Panu Kaila muokkasi oman versionsa Talotohtori-kirjaansa.

 1. Älä korjaa kunnossa olevaa, älä uusi korjattavissa olevaa.
 2. Selvitä vaurion syy ja poista se. Korjaa vasta sitten, ja korjaa entiselleen.
 3. Käytä samoja materiaaleja ja työmenetelmiä korjattavassa kohteessa. Älä kokeile uutuuksilla. Uusimpien tutkimusten mukaan rakennetaan vain uusimpia taloja.
 4. Säilytä vanha rakenne. Ellei se olisi kelvollinen, ei talostasi olisi koskaan tullutkaan vanhaa.
 5. Älä laajenna taloasi ennen kuin olet ottanut sen kokonaan käyttöön. Laajenna sisällä. Ellei talosi riitä sinulle, vaihda taloa mieluummin.
 6. Useimmat vauriot johtuvat huonosta hoidosta ja väärästä korjauksesta. Älä laiminlyö huoltotöitä.
 7. Lämpötaloudelliset korjaukset eivät saa muuttaa ulkonäköä ulkona eikä sisällä. Vanhojen rakennusten kauneus on niiden herkästi turmeltuvissa mittasuhteissa. Useimmiten riittää rakenteiden tiivistäminen ja yläpohjan lisäeristys. Villaa mieluummin ylle kuin seiniin.
 8. Hyväksy epäsäännöllisyyksiä. Hyväksy mutkia. Hyväksy vinoutta ja pientä epäkäytännöllisyyttä. Hyväksy tyylikerrostumia ja vanhanaikaisia ratkaisuja. Hyväksythän ryppyisen isoäitisikin.
 9. Hylkää tyylijäljitelmät. Hylkää materiaalijäljitelmät. Hylkää omaperäiset koristeluideat. Hylkää haaveet alkuperäistämisestä. Vanhaan rakennukseen historian aikana tehdyt muutokset ovat aitoja ja siten alkuperäisiä. Talo voi olla uusi vain kerran.
 10. Jos sinulla on varaa rikkoa näitä käskyjä, sinulla on varaa rakentaa uusi mielesi mukainen talo. Kenelläkään ei ole varaa väittää, että kaksisataavuotias talo on huonosti rakennettu.

Koska korjaaminen on katoavaa kansanperinnettä, rakennuksiinkin sovelletaan nykyään periaatetta ”osta uutta ja hylkää vanha”. Markkinavetoisesti talot korjataan Porvoon mallista poiketen, ja seuraavaksi siirryn rautakauppiaan liiketoimintaperiaatteiden pariin. Varoituksen sana: älä kokeile seuraavia omaan vanhaan taloosi!

 1. Vanha on auttamattomasti epäkelpoa ja ajastaan jälkeen jäänyttä. Mikäli jokin on vanhaa, se on rakentamismääräysten vastaista ja joutaa tulla puretuksi. Korjaa saman tien enemmän, jotta remontti ei häiritse elämääsi tarpeettoman usein.
 2. Vaurion syyn tutkiminen on vaivalloista, minkä vuoksi korjaaminen maksaa. Vaihdetaan mieluummin vuotava hana uuteen, niin talosi saa samalla trendikkään yksityiskohdan.
 3. Kuka jaksaa odottaa kaksi viikkoa öljymaalin kuivumista? Suosittelemme talosi kuistille helposti siveltävää alkydimaalia, eikä työ vie maalarilta kuin hetken.
 4. Poista kiireen vilkkaa purueristeet ja sammaltäytteet rakenteista ja korvaa ne energiatehokkailla uusilla materiaaleilla. Talosi on pakko olla energiasyöppö, eikä sen todistamiseen tarvita kuin vilkaisu ohuisiin ulkoseiniin.
 5. Nykyaikana jokainen meistä tarvitsee omaa tilaa ja talon tulee vastata monipuolisesti elämän tarpeisiin. Vintille mahtuisi kotiteatteri ja kellariin biljardihuone. Kylmän kuistin voisi muuttaa pesutiloiksi. Eikö vintillä sittenkään riitä tila eristystöiden jälkeen? Ei hätää: asemakaava ei kiellä korottamasta kattoa, jonka lappeelle saisi samalla romanttisen parvekkeen.
 6. Asumisen kuuluu olla mukavaa, kun viikko on raadettu töissä kodin ulkopuolella. Hanki itsepeseytyvät ikkunalasit ja hyödynnä kevättarjouksemme kattavasta katon puhdistuksesta. Eikä ihmisen kuulu huolehtia talotekniikasta. Me suoritamme kanavapuhdistuksia alueellanne paraikaa: soitto meille ja saavumme.
 7. Energiamääräysten vaatimuksia ei voi saavuttaa ilman, että jokainen rakennusosa lisäeristetään huolella. Eikä kenenkään tule palella omassa kodissaan. Julkisivumuutokset ovat kumminkin toisarvoisia eristysparannusten sivuilmiöitä ja kuuluvat asiaan.
 8. On perin hankalaa kulkea yläkertaan kylmän kuistin kautta. Keskelle tupaa mahtuisivat upeat avoportaat, joista tulisi sisustuksen katseenvangitsija. Tulemmeko ensi viikolla mittaamaan ja tekemään tarjouksen?
 9. Oletteko kuulleet vinyyliverhouksesta? Ei enää puujulkisivun huoltomaalaamisia, kun taloonne saadaan hoitoa vaatimaton tyylikäs pintakuosi. Pitää mennä lähelle katsomaan, jotta jäljitelmän erottaa aidosta materiaalista.
 10. Sinä yksin päätät mitä talollesi teet, mutta myyntiarvo säilyy, kun seuraat aikaa ja päivität talotekniikan ja sisustuksen säännöllisesti. Tavataan asuntomessuilla ja näet, missä mennään vuonna 2017!
 11. Lopuksi: tätä emme kerro sinulle ääneen, mutta mitä vähemmän ymmärrät talosi korjaustarpeista ja vaurioiden syntytavasta tai olet perehtynyt korjausrakentamisen lainsäädäntöön, sen enemmän saamme sinulle myydyksi tarpeettomia remontteja. Toivotamme sinulle mukavaa elämää!

 

Alikyläntie 14, 36600 PÄLKÄNE, puh. 040 - 540 8762
sallapaakkunainen@ark-akkuna.fi

© Arkkitehtitoimisto Akkuna 2019. All rights reserved. Site by Aidia.