Arkkitehti, tekisitkö lupakuvat?

”Ne sanoi rakennusvalvonnassa, että nää meidän piirustukset eivät kelpaa vaan pitää olla ammattilaisen piirtämät. Voisitko hoitaa meille rakennusluvan? Ei pitäisi olla iso homma, kun ollaan ihan kaikki valmiiksi mietitty, eli vain muokkaat piirustukset semmoisiksi virallisen näköisiksi. Olisi hyvä saada pian se lupa, niin päästäisiin sitten vertailemaan niitä talotoimittajia. Vielä ei ole ihan varmaa, mihin runkoratkaisuun päädytään, mutta kilpailuttaa meinataan. Ja työmaavaiheessahan sen sitten varsinaisesti näkee, tehdäänkö yläkertaan mieluummin yksi avarampi tila vai jaetaanko se kahtia. Ei näitä yksityiskohtia vielä tarvitse onneksi ratkaista.”


Tämä oli kuvitteellinen mutta kuviteltavissa oleva alkupalaverikeskustelu omakotitalosta haaveilevan suomalaisen kertarakennuttajapariskunnan kera. Keskustelu paljastaa monia virheellisiä oletuksia arkkitehdin työnkuvasta, rakennuslupamenettelystä, suunnitteluhankkeesta sekä työjärjestyksistä.

Maallikko mieltää arkkitehdin taiteilijaksi, jolla on kaunis kynänjälki mutta joka ei oikeasti paljonkaan ymmärrä rakentamisesta – tai ainakaan tavallisen kansalaisen asumistarpeista. Putki- ja sähkömiehet ovat rakentamisen ammattilaisista tutuimmat, mutta kenenkä tuttavapiiriin lukeutuu yhtäkään arkkitehtia? Eivätkös he ole niitä, joiden jäljiltä saa paikkailla vuotavia vesikattoja tai keräillä marmorinpalasia rapistuneen ulkoseinän juurelta? Jos arkkitehdin päästää suunnittelemaan taloa, siitä tulee käyttökelvoton ja vieläpä kamalan näköinen!

On oman pohdiskelunsa paikka selvittää syitä ennakkoluuloihin, joita arkkitehtikuntaa kohtaan tunnetaan. Kumminkaan leipäänsä tienaava rakennussuunnittelija ei kauan menesty, ellei hän osoita ymmärrystä niiden ongelmien edessä, joita pientaloprojektissa vastaan tulee. Eli väitän, että asiansa osaavan arkkitehdin kanssa pääsee hedelmälliseen vuoropuheluun – ja kyllä hän ihan oikeasti on kiinnostunut rakenteista ja talotekniikasta. Samalla väitän, että itse talosuunnitelmasta tulee ratkaisuiltaan ja arkkitehtuuriltaan parempi, kun sen suosiolla antaa ammattilaisen käsiin, mutta sitäkin voisi pohtia eri yhteydessä, miksi moni maallikko kokee olevansa suvereeni talosuunnittelija.

Käsitteenä rakennuslupa tulkitaan usein väärin. Kysymyksessä ei ole viranomaisen suostumus sille, että päästään seuraavaksi vertailemaan runkoratkaisuja tai valitsemaan ruokailuerkkerin muotoa. Ei liioin ole kysymys mistään muodollisuudesta, jolla tarpeettomasti kiusataan rakentajaa. Rakennus pitää suunnitella läpikotaisin ennen kuin rakennuslupaa haetaan ja tullaankin siihen tosiasiaan, että luvanhakija ei selviä alkua pidemmälle palkkaamatta tiimiin arkkitehdin lisäksi rakenne- ja LVI-suunnittelijoita. Jos vielä rakennetaan koskemattomalle maaperälle, tarvitaan myös maaperätutkija selvittämään perustamisolosuhteet. Määräykset täyttävä, kaunis, toimiva, terveellinen ja turvallinen rakennussuunnitelma normaalisti saa rakennusluvan – pelkkä arkkitehdin nimiöllä varustettu epäkelpo piirustussarja ei saa. Ajat ovat muuttuneet siitä, kun pikkukunnissa lupaleimoja lyötiin papereihin sen perusteella, että luvanhakijalla oli hyvät välit rakennustarkastajaan. Isoisän aikaiset tarinat omalle maalle ilman lupia rakentamisesta ovatkin jo historiaa.

Rakennussuunnittelu ja pientalon rakennuttaminen ovat nykyään kaukana amatööripuuhastelusta. Vielä 50-luvulla rakennettiin sukupolvelta seuraavalle perityin opein ja käsityönä talkoovoimin, materiaalivalikoima oli yksinkertainen ja talotekniikkana palveli painovoimainen ilmanvaihto. Tänä päivänä taloja sovitetaan kaavan mukaisesti tiiviille kaupunkitonteille, asumistottumusten muuttuminen on tuonut märkätilat osaksi talopohjia ja tekniikka ottaa haltuunsa ison osan rakennusvaipasta. Urakat kilpailutetaan, keittiökalusteet valitaan kuvastoista ja eri työmaavaiheet vaativat aikatauluttamista. Ellei kertarakennuttaja ymmärrä tuon taivaallista marssijärjestyksestä tai suunnittelun merkityksestä, tuloksena olisi taattu kaaos työmaalla ja epäkelpo rakennus ilman rakennusvalvonnan oikea-aikaista puuttumista.

Omasta pientalosta haaveileva perhe on valmis sijoittamaan huomattavan omaisuuden saadakseen itselleen toiveidensa mukaisen asumuksen. Suunnittelun merkityksen aliarvioiminen johtuu usein siitä, että valmiiden talokuvastojen maailmassa kaikki näyttää jo tulleen kertaalleen suunnitelluksi, mutta konkreettisessa tilanteessa valmismalli harvoin istuu ratkaisuiltaan sellaisenaan tontille tai kelpaa muokkaamattomana tuleville omistajille. Rakentamisen kokonaispotista suunnittelu, jonka aikana tehdään kaikki tärkeät lopputulokseen vaikuttavat valinnat, muodostaa viitisen prosenttia. Kannattaako tästä tinkiä?

Alikyläntie 14, 36600 PÄLKÄNE, puh. 040 - 540 8762
sallapaakkunainen@ark-akkuna.fi

© Arkkitehtitoimisto Akkuna 2019. All rights reserved. Site by Aidia.